Breaking News

Πρώην Αξιωματούχος ΔΝΤ: Η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει ΑΜΕΣΑ το Ευρώ





Η Γερμανία και όχι η Ελλάδα, θα πρέπει να βγει από το ευρώ, δήλωσε ο Ασόκα Μόντι , πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.


Ο Μόντι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για διαβουλεύσεις στο άρθρο IV του ΔΝΤ με τη Γερμανία, σχολιάζει σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Αλλά, αντί για Greexit ο Μόντι λέει ότι θα ήταν καλύτερα «εάν η Γερμανία και όχι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρέπει να βγει από το ευρώ».

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, λέει στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, ότι η γερμανική επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα προκαλούσε μια πτώση της αξίας του ευρώ αμέσως, και επιπλέον προσθέτει, «η ελληνική οικονομία θα είχε τη δυνατότητα να ανέλθει στα ύψη, ενώ τώρα κινδυνεύει να πέσει κάτω από το σημείο της ένταξής της. Το αδύναμο ευρώ θα ωθούσε την Ελλάδα να ξεκινήσει την ανάπτυξη».

Ο Μόντι αναφέρει, επίσης, ότι η Γερμανία, ως επικεφαλής δανειστής, έχει σπάσει ένα πολιτικό ταμπού, προτείνοντας την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

«Επί δεκαετίες οι πολιτικοί διαδίδουν το κοινό νόμισμα ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, παρά τις νοθευμένες οικονομίες», γράφει στο άρθρο του στο Bloomberg.

Αναφερόμενος στις σχετικά πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, σημειώνει «εάν η Ελλάδα φύγει, πιθανώς θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιταλία κατά τα επόμενα έτη, και τα νέα νομίσματα των χωρών αυτών θα σημειώσουν ραγδαία πτώση της αξίας τους».

Τονίζει, ακόμη, ότι υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των Γερμανών, ότι μια ανάδειξη του γερμανικού μάρκου θα καθιστούσε τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό, υπονοώντας ότι η γερμανική οικονομία είναι πράγματι ισχυρή και έχει παρουσιάσει ένα μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και μια γερμανική έξοδος από το ευρώ θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία, καθώς η χώρα θα πρέπει αγοράζει περισσότερο από άλλες χώρες.

«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το ΔΝΤ ωθούν εδώ και καιρό τη χώρα να αγοράζει περισσότερα», λέει ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι υπερβολικό.

Ο Μόντι ισχυρίζεται ότι οι Γερμανοί, ήδη, γνωρίζουν πώς να ζήσουν με ένα ισχυρότερο νόμισμα, όπως το γερμανικό μάρκο, το οποίο είχε ανοδική πορεία πριν την εισαγωγή του ευρώ.

Το άρθρο επικρίνει τη Γερμανία ότι «θέτει σε κίνδυνο το λεπτό ιστό της Ευρώπης και προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαρκώς στενότερη ένωση», απορρίπτοντας τη λογική «ανάληψης του κόστους που αναλογεί στο ρόλο του ηγεμόνα στην Ευρώπη» και γράφει χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία παίζει το ρόλο του «νταή» και αυτή η στάση κάνει στην Ευρώπη μεγάλο κακό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει τονίσει επανειλημμένα τις « αυξημένες δυσκολίες για την αποπληρωμή του χρέους».

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πρότειναν πολλές φορές ότι ένα «Grexit» θα ήταν ωφέλιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Μετά από πολλή συζήτηση και αντιπαραθέσεις, οι Έλληνες πήγαν σε δημοψήφισμα, στο οποίο το έθνος θα αποφάσιζε εάν θα αποδεχθεί τους όρους διάσωσης στην κρίση, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έθνος απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ με 61% των ψήφων.
Η Ελλάδα και οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν έντονες διαπραγματεύσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν ένα «Grexit», μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

echedoros-a.gr

Το διαβάσαμε από το: Πρώην Αξιωματούχος ΔΝΤ: Η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει ΑΜΕΣΑ το Ευρώ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/07/blog-post_5358.html#ixzz3gLnZudCs

Δεν υπάρχουν σχόλια